Hoe je een schermopname maakt

Hier vind je een beschrijving van hoe je een schermopname maakt op de volgende platforms:

• Windows
  • iMac en MacBook
  • iPad en iPhone
  • Android

Windows

Druk op de toets voor schermafdruk (of “Prt Scrn”) op je toetsenbord om een schermopname te maken in Windows. De exacte locatie van deze toets verschilt van toetsenbord tot toetsenbord en tussen PC’s en laptops, maar is meestal makkelijk te vinden. Bij de meeste PC-toetsenborden bevindt deze toets zich in de bovenste rij, rechts van f12.

Zodra je op deze toets hebt gedrukt, open je Paint door te klikken op de Windows-knop op de linker benedenhoek van het scherm en het programma uit te zoeken uit de lijst van programma's of door naar Paint te zoeken.

Zodra Paint is geopend, druk je op Ctrl-v. De gemaakte schermopname verschijnt dan als volgt in Paint:

Klik om dit op te slaan, op de knop voor “Opslaan” in het “File” menu, linksboven in het Paint menu:

Zodra je dit hebt gedaan, kun je het opgeslagen bestand met de schermopname aan een e-mail koppelen en versturen.

Als er gegevens zijn, die je liever niet wilt delen, kun je de afbeelding eerst met de functie “Bijsnijden” in Paint aanpassen, voordat je de schermopname verzendt door eerst te klikken op het selectievakje van het menu bovenaan:

Trek dan een vak rond de gegevens die je wilt houden in de afbeelding, en klik dan op “Bijsnijden” van hetzelfde menu:

Hierdoor wordt alles in de afbeelding verwijderd, behalve het deel dat je hebt geselecteerd.

Bedenk wel dat het in bepaalde gevallen heel nuttig voor ons kan zijn als we het webadres of de URL kunnen zien, als we proberen te helpen bij het oplossen van bepaalde problemen.

Apple iMac en MacBook

Om een schermopname te maken met een Mac, druk je gewoon op commando/cmd+shift+3:

Dit plaatst een afbeelding van het volledige scherm op je bureaublad - deze kun je dan aan een e-mail hechten en verzenden!

Mochten er gegevens zijn die je niet wilt verzenden, dan kun je een schermafbeelding maken van een bepaald gedeelte van het scherm door te drukken op commando/cmd+shift+4 en daarna een vak te maken rondom de informatie die je wilt opslaan.

Bedenk wel dat het in bepaalde gevallen heel nuttig voor ons kan zijn als we het webadres of de URL kunnen zien, als we proberen te helpen bij het oplossen van bepaalde problemen.

iPad en iPhone

Om een schermafbeelding te maken op je iPad of iPhone, druk je gewoon tegelijkertijd op de “Power”-knop (hetzij aan de bovenzijde of opzij) en op de “Home”-knop (de ronde knop aan de voorzijde).

De schermafbeelding wordt dan opgeslagen bij de foto’s die klaar voor verzending zijn. Deze kun je vinden in de map “Alle foto’s”.

Android

Bij de meeste Android-apparaten kun je een schermafdruk maken door tegelijk te drukken op de knoppen “Power” en “Minder volume”.

De schermafbeelding wordt dan opgeslagen in je foto’s die je aan ons kunt opsturen. De map waarin deze opgeslagen wordt, hangt af van het apparaat.

Als je de afbeelding daar niet kunt vinden, of als de genoemde toetsencombinatie niet werkt, is het het beste om op het Internet te zoeken naar instructies voor je specifieke model telefoon.