Skontaktuj się z nami
Status:

Pipedrive

Dodawanie/edycja/usuwanie użytkowników

Uwaga: Niektóre czynności wymienione w tym artykule wymagają, aby użytkownik posiadał uprawnienia administratora. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.


Korzystasz z okresu próbnego Pipedrive, a teraz chcesz podzielić się swoim odkryciem ze znajomymi. Wymaga to umożliwienia Twoim współpracownikom logowania się do Twojego konta na Pipedrive i udostępniania Ci swoich danych. Oto przydatne informacje na ten temat:

 

Dodawanie użytkowników w Pipedrive

Uwaga: Następujące czynności mogą być wykonywane tylko przez administratorów.


Aby dodać użytkowników w Pipedrive:

  1. Przejdź do Ustawienia > Użytkownicy
  2. Tutaj możesz dodać inne osoby do swojego konta, klikając przycisk + Dodaj użytkowników. Spowoduje to otwarcie strony Dodaj użytkowników.



  3. Tutaj możesz dodać inne osoby do swojego konta, klikając przycisk + Dodaj użytkowników. Spowoduje to otwarcie strony Dodaj użytkowników.

 

Uwaga: Można jednocześnie dodać więcej użytkowników, klikając opcję + Dodaj jeszcze jednego użytkownika.

 

Co dalej? - Jak zostaną powiadomieni zaproszeni użytkownicy?

Jeśli zapraszany użytkownik nigdy jeszcze nie miał konta na Pipedrive::

Otrzyma z Pipedrive e-mail z zaproszeniem. Link w e-mailu pozwoli tej osobie skonfigurować własne hasło oraz zalogować się do Twojego konta Pipedrive.

Jeśli zapraszany użytkownik zarejestrował się już kiedyś w Pipedrive i nadal jest członkiem własnego konta na Pipedrive:

Otrzyma e-mailowo powiadomienie o dodaniu go do Twojego konta. Osoba taka będzie mogła korzystać z dotychczasowych danych logowania swojego konta i będzie mogła się przełączać pomiędzy firmami, do których należy za pomocą opcji Zmień firmęznajdującej się w prawym, górnym rogu aplikacji.

 

Dezaktywowanie i reaktywowanie użytkowników

  1.  Przejdź do Ustawienia > Użytkownicy.
  2. Kliknij na etykietę „Aktywowano” lub „Dezaktywowano”.

 Z tego poziomu można dezaktywować lub reaktywować użytkowników.

Zobacz przykład:

Gdy pierwszy raz dodajesz użytkownika do systemu, tworzone jest stanowisko. Stanowisko tworzy transakcję. Są stanowiska i są użytkownicy zajmujący te stanowiska. Gdy dezaktywujesz użytkownika, otrzymasz komunikat z informacją o możliwości usunięcia danego stanowiska z rozliczenia.

Jeśli dezaktywujesz użytkownika, ale nie usuwasz stanowiska, wówczas to stanowisko nadal istnieje na Twoim koncie; dzięki temu możesz dodać innego użytkownika w celu zastąpienia zdezaktywowanego użytkownika bez przetwarzania wielu transakcji rozliczeniowych.

Jeśli dezaktywujesz użytkownika i dodatkowo usuwasz stanowisko, wówczas automatycznie koszt niewykorzystanej subskrypcji wraca na konto. Na przykład, jeśli stanowisko (12,00 $/€) jest dezaktywowane w połowie miesiąca, który został już opłacony, wówczas kwota 6,00 $/€ wraca na konto firmy.

Ta kwota uznania zostanie wykorzystana na poczet przyszłych faktur za Pipedrive przed obciążeniem podanych przez Ciebie kont płatniczych. Jeśli na koncie Pipedrive istnieje wystarczająca kwota, można ją wykorzystać do zapłacenia całej faktury Pipedrive.

Jeśli zatem nie planujesz zastąpienia zdezaktywowanego użytkownika nowym użytkownikiem, usuń stanowisko. Jeśli stanowisko nie zostało usunięte podczas dezaktywacji, możesz usunąć stanowisko później w opcji Ustawienia > Rozliczenie, klikając opcję Usuń nieużywane stanowisko, a także w opcji Ustawienia > Użytkownicy i uprawnienia.

 

 

 

Jak uczynić użytkownika administratorem?

Aby zmienić użytkownika w administratora, kliknij po prostu opcję Nie , znajdującą się w kolumnie Administrator.

Zobacz przykład:



Widoczność i uprawnienia

Krótko mówiąc, każda szansa sprzedaży/osoba kontaktowa/organizacja w Pipedrive jest widoczna dla każdego użytkownika Twojego konta. Aby dowiedzieć się więcej o uprawnieniach dostępu i widoczności, kliknij na poniższy link i zapoznaj się z całym artykułem:

Pełny artykuł: Użytkownicy i uprawnienia