Aanpassen van je pijplijnstadia

Noot: je hebt beheerrechten nodig om bepaalde handelingen die in dit artikel vermeld staan uit te voeren. Klik hier voor meer informatie.

Pipedrive komt met een basis sales pijplijn die een eenvoudige maar populaire salesstroom omvat. Naarmate deals deze stadia doorlopen, krijg je een duidelijk visueel overzicht van waar je leads zijn in het verkoopproces.

Deze stadia zijn uitstekend geschikt voor de meeste personen, maar het betekent nog niet dat je jezelf hieraan moet houden. In Pipedrive kun je aanpassen hoeveel stadia er zijn in je pijplijn en kun je de titels van die stadia aanpassen en dus je pijplijn aanpassen aan je bedrijfsmodel.

Noot - Je kunt ook diverse pijplijnen configureren met hun eigen unieke stadiaset. Klik hier om meer te leren over dit onderwerp.

Tips over hoe je geschikte stadia kunt bedenken voor je bedrijf

Gebruik de onvoltooid verleden tijd

Om te zorgen dat iedereen in je team alle stadia op dezelfde wijze begrijpt, moet je zorgen dat je de onvoltooid verleden tijd gebruikt bij het creëren van nieuwe namen.

Voorbeeld: “Vergadering afgesproken” in plaats van gewoon “Vergadering”; anders is het moeilijk te begrijpen wanneer je precies de deal naar dat stadium moet meenemen.

Creëer stadia die overeenstemmen met het inkoopproces van de klant

Denk vanuit het gezichtspunt van de klant - hoe zou hun koopproces eruit zien? Wat moet er gebeuren zodat zij van je zullen kopen? Dat is meestal de beste manier om je eigen verkoopproces te schetsen.

Reviseer je salesstadia later

​Voel je vrij om je salesstadia zo nu en dan te reviseren. Het kan weken kosten voordat iemand zich geheel op zijn gemak voelt met een pas beschreven proces. Het belangrijkste idee is dat je jezelf helpt sales te organiseren, niet om de dingen gecompliceerder te maken. Dus als bepaalde stadia verwarrend lijken, moet je ze een andere naam geven, ze wissen of nieuwe toe te voegen om duidelijk te zijn over wat er in je sales pijplijn gebeurt.

Hoe je je pijplijnstadia kunt bewerken

Ga naar Instellingen > Pijplijnen.

Hier kun je klikken op de titel van een stadium om dit te bewerken, of kun je nieuwe stadia of pijplijnen toevoegen.

Als je meerdere pijplijnen hebt, kun je ook je pijplijnen hier opnieuw bestellen. Om dit te doen, moet je op het tabblad met de pijplijnnaam klikken (zoals ‘Nieuwe pijplijn’ in bovenstaande gif) en deze slepen naar de order waar je het hebben wilt in de pijplijnenlijst.